• info@dr-behrad.com
  • 02188792149
  • آدرس: تهران، خیابان گاندی شمالی، کوچه صانعی، پلاک 19 (ساختمان پزشکان نشاط)، طبقه 4، واحد 12
آرتریت پاتلوفمورال چیست

سندرم درد جلو زانو یا آرتریت پاتلوفمورال چیست؟

مفصل پاتلوفمورال متشکل از شیار تروکلئار استخوان فمور و استخوان پاتلا است که البته این استخوان هم روی شیار تروکلئار قرار گرفته است. خم و راست شدن زانو باعث می شود که پاتلا روی این شیار بالا و پایین شود. وظیفه استخوان پاتلا محافظت از مفصل زانو است و سبب می شود تا عضلات چهار سر ران به استخوان تیبیا وصل شوند. در این مقاله قصد داریم تا با بیماری آرتریت پاتلوفمورال بیشتر آشنا شویم.

آرتریت پاتلوفمورال چیست؟

بیماری آرتریت پاتلوفمورال بخش زیرین پاتلا (کاسه یا کشکک زانو) و شیار شبیه به کانال فمور (استخوان ران) که محل قرار گرفتن پاتلا است را درگیر خود خواهد کرد. بیماری آرتریت پاتلوفمورال باعث شده تا درد در ناحیه جلوی زانو به وجود آید و این توانایی را دارد تا هنگام زانو زدن، اسکوات و بالا و پایین رفتن از پله ها برای بیمار مشکلاتی را به وجود آورد.
زمانی که غضروف مفصلی در طول شیار تروکلئار و روی سطح زیرین پاتلا دچار ساییدگی و التهاب شود بیماری آتریت پاتلوفمورال در افراد خود را نشان خواهد داد؛ که با ساییدگی غضروف موجب فرسودگی آن خواهد شد. اگر این ساییدگی شدت بیشتری داشته باشد، احتمال دارد که استخوان زیرین در معرض دید قرار بگیرد. به حرکت در آمدن استخوان ها در این سطح ناهموار درد را به همراه دارد.

علت بیماری آرتریت پاتلوفمورال

هر بیماری به طور قطع دارای عوامل ایجاد کننده ای است و آرتریت پاتلوفمورال هم از این قاعده مستثنی نیست. از علل به وجود آمدن این بیماری می توان به تشریح موارد زیر پرداخت:

  • دیسپلازی

دیسپلازی هنگامی رخ می دهد که پاتلا به شکل صحیح در شیار تروکلئار فمور جای نگرفته باشد. به خاطر همین موضوع، زمانی که زانو به حرکت در می آید، فشار روی غضروف بیشتر خواهد شد و این امر موجب ساییدگی غضروف می شود.

  • شکستگی کاسه زانو

شکستگی پاتلار بیشترین آسیب را به غضروف مفصلی پوشاننده و محافظت کننده از سطح زیرین استخوان وارد می کند. حتی در زمانی که استخوان شکسته ترمیم می شود، رویه مفصلی احتمال دارد که مانند گذشته صاف و هموار نشود. حرکت پاتلا در برابر رویه مفصلی فمور اصطکاک به وجود آورده که این موضوع با گذشت زمان باعث به وجود آمدن آرتریت خواهد شد.

  • انجام بی رویه برخی ورزش ها

بعضی از ورزش ها مانند دویدن و پریدن های زیاد موجب خواهد شد فشار زیادی به مفصل زانو وارد شود و سبب ملتهب شدن زیر زانو گردد.

  • اختلالات یا ضعف عضلانی

هنگامی که عضلات اطراف ران و زانو به صورت صحیح تراز نشده باشند درد پاتلوفمورال به وجود خواهد آمد.

  • سن و جنسیت

سندرم درد پاتلوفمورال به صورت متداول در میان نوجوانان و جوانان رخ می دهد و در میان جمعیت مسن این درد به سبب آرتریت ایجاد خواهد شد. زنان دو برابر مردان به این بیماری مبتلا می شوند.

آرتریت پاتلوفمورال چیست
آرتریت پاتلوفمورال چیست

علائم آرتریت پاتلوفمورال

نشانه و علامت اصلی این بیماری درد است. با توجه به این که مفصل پاتلوفمورال در جلوی زانو قرار دارد، معمولاً درد در این ناحیه احساس خواهد شد. این درد با فعالیت ارتباط دارد و در فعالیت بدتر میشود بخصوص در خم و راست کردن زانو بدتر میشود.
البته زمانی که زانو حرکت می کند احتمال شنیده شدن صدای ترق تروق زانو وجود دارد. این کریپتوس ممکن است با درد همراه باشد و صدای آن به گوش دیگران هم برسد. این بیماری اگر پیشرفت کند کاسه زانو در زمان صاف کردن زانو گیر می کند و فرد با قفل شدن زانو مواجه می شود.

درمان بیماری آرتریت پاتلوفمورال

درمات آرتریت پاتلوفمورال بی شباهت به درمان آرتریت زانو نیست و به دو شیوه جراحی و غیر جراحی درمان خواهد شد. اما درمان بیماری آرتریت پاتلوفمورال به شیوه غیر جراحی شامل موارد زیر می شود:
• داروهای ضد التهاب: پزشک به وسیله داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، بیمار را تحت معالجه قرار می دهد.
• ورزش: ورزش اگر به صورت منظم انجام شود می تواند سفتی را کم کند و عضلات زانو را تقویت خواهد کرد. بیمارانی که به آرتریت پاتلوفمورال مبتلا هستند باید از فعالیت هایی مانند اسکوات که به ناحیه جلوئی زانو فشار وارد می کند پرهیز کنند.
• اصلاح فعالیت: باید سعی شود حتی المقدور از فعالیت هایی مانند بالا رفتن از پله جلوگیری شود.
• کاهش وزن: اگر بیمار دارای اضافه وزن باشد، بهتر است وزن خود را کاهش دهد تا فشار وارد شده بر زانو کاهش یابد. این امر در کم شدن درد زانو نقش موثری خواهد داشت.
• فیزیوتراپی: انجام برخی حرکات و تمرینات ورزشی باعث می شود تا دامنه حرکتی زانو بهبود یابد. تمرین هایی که برای تقویت عضلات انجام می شوند باعث شده تا فشاری که روی کاسه زانو است کمتر شود.
اما اگر این موارد نتوانست به بهبود بیمار کمک کند، پزشک برای او جراحی را تجویز خواهد کرد. برای جراحی چند نوع پروسیجر وجود دارد:
• کندروپلاستی: این پروسیجر با آرتروسکوپی زانو همراه است و از طریق ابزار جراحی ظریف با برش های بسیار کوچک در اطراف زانو شکل می گیرد. در این شیوه، جراح رویه های مفصلی که ناهموار هستند صاف می کند. کندروپلاستی معمولا در مواردی به کار می رود که سایش غضروفی کم تا متوسط باشد.
• تنظیم مجدد: در این نوع از جراحی، بافت نرم روی دو کاسه زانو محکم یا آزاد می شود تا وضعیت کاسه زانو را در شیار تروکلئار تغییر دهد.
از دیگر موارد جراحی آرتریت پاتلوفمورال می توان به پیوند غضروف، انتقال توبرزیتی تیبیال و تعویض پاتلوفمورال اشاره کرد.

آرتریت پاتلوفمورال چیست
آرتریت پاتلوفمورال چیست

مراجعه به پزشک
آرتریت پاتلوفمورال یکی از بیماری های زانو است که در برخی از موارد با دردهای بسیار شدیدی همراه است. در صورتی که شما علائم و نشانه های این بیماری را در خود یافتید می توانید به دکتر عباس بهراد متخصص ارتوپد، جراح زانو و لگن مراجعه کنید. دکتر بهراد به وسیله معاینات دقیقی که از شما به عمل خواهند آورد، شدت بیماری را تشخیص داده و بهترین روش درمانی را تجویز خواهند کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

PhoneInstagramEmailBehance