• info@dr-behrad.com
  • 02188792149
  • آدرس: تهران، خیابان گاندی شمالی، کوچه صانعی، پلاک 19 (ساختمان پزشکان نشاط)، طبقه 4، واحد 12
راه های غیرتهاجمی درمان زانو درد

راه های غیرتهاجمی برای درمان زانو درد را بیشتر بشناسید

امروزه بخش زیادی از مراجعات صورت گرفته به متخصصان ارتوپدی مربوط به افراد درگیر با درد زانو است. درمان درد زانو براساس عامل ایجادکننده آن به روش های مختلف صورت می گیرد. متخصص ارتوپد در گام اول برای بهبود بیماران از روش های غیرتهاجمی استفاده کرده و در صورت عدم دریافت نتیجه مطلوب به جراحی روی می آورد. این مقاله به بررسی متداول ترین روش های غیرتهاجمی برای درمان زانو درد پرداخته است. با ما تا پایان همراه باشید.

علت درد زانو چیست؟

پیش از پرداختن به نحوه درمان زانو درد، شناخت عامل ایجادکننده آن اهمیت دارد. واقعیت این است که زانو درد به عنوان رایج ترین مشکل مفصلی، تحت تاثیر عوامل مختلف بروز می یابد. در اکثر موارد درد این ناحیه به آرتروز و ساییدگی لایه غضروفی نسبت داده می شود. آسیب بخش هایی چون رباط، منیسک، تاندون و استخوان های کشکک، تیبیال و فمورال نیز می تواند عامل انتشار درد در بخش های مختلف زانو باشند. بیماری هایی نظیر آرتریت، بورسیت، کیست بیکر، سندرم پلیکا، نقرس و اسگود اشلاتر نیز از دیگر عوامل مؤثر در بروز دردهای مربوط به زانو هستند. در افراد درگیر با مشکلات عنوان شده، درد زانو به تنهایی ظاهر نمی شود. بلکه با یک یا گروهی از علائم زیر همراه است:
ناتوانایی در خم و راست کردن زانو
احساس داغی و گرمی زانو
احساس خالی شدن زانو
تورم و التهاب زانو
صدا دادن زانو
قرمزی زانو
سفتی زانو

نحوه تشخیص عامل زانو درد

متخصص ارتوپد در صورت مواجهه با افراد مبتلا به زانو درد از روش های مختلف برای تشخیص عامل ایجاد کننده عارضه بهره می گیرد. البته پیش از هر اقدامی تمامی علائم ظاهری، نحوه راه رفتن، دامنه حرکتی زانو و عکس العمل زانو به کشیدن یا فشار دادن نیز بررسی می شود. متداول ترین آزمایشات کمک کننده برای تشخیص عامل زانو درد شامل MRI، CT اسکن، اولتراسوند و آزمایش خون است. آزمایش خون معمولاً برای تشخیص عفونت در محل زانو مورد استفاده قرار می ‌گیرد. آرتروسنتز یا همان گرفتن نمونه از مایع داخل مفصلی نیز یکی دیگر از اقدام مؤثر برای تشخیص عامل ایجاد درد و التهاب زانو است.

مطالعه مقاله:
هزینه عمل زانوی ضربدری
راه های غیرتهاجمی درمان زانو درد
راه های غیرتهاجمی درمان زانو درد

درمان زانو درد

برحسب عامل ایجادکننده، روش های مختلفی برای درمان زانو درد وجود دارد که در دو گروه جراحی و غیر جراحی جای می گیرند. عمل جراحی مختص زمانی است که روش های غیرتهاجمی تاثیر مطلوبی در بهبود علائم بیمار نداشته باشند. اما تا حد امکان متخصص ارتوپد سعی در استفاده از روش های غیرتهاجمی دارد. متداول ترین روش های غیرتهاجمی در درمان زانو درد عبارتند از:

  • تمرینات فیزیوتراپی

فیزیوتراپ با در نظر گرفتن عامل ایجادکننده عارضه یک برنامه جامع جهت کاهش درد زانو در اختیار بیمار قرار می دهد. این برنامه شامل تمرینات ورزشی تقویتی و کششی و آموزش صحیح حرکاتی از قبیل نشستن و راه رفتن است. تمرینات ورزشی بیشتر تقویت عضلات اطراف مفصل زانو از قبیل جلوی ران (چهار سر)، پشت ران (همسترینگ)، خارج ران (ابداکتور) داخل ران (اداکتور) را هدف قرار می دهند. درنتیجه زانو قوی تر شده و کمتر در معرض آسیب قرار می گیرد. علاوه بر این، تمرینات ورزشی مفصل را از خشک شدن حفظ کرده و حرکت آسان تر آن را موجب می شوند.

  • لیزر درمانی

لیزر درمانی یکی از جدیدترین روش های غیرتهاجمی برای درمان زانو درد است. در این روش، پرتوهای لیزری به مدت ۳۰ ثانیه الی چند دقیقه به محل زانو تابانده می شوند. پرتوهای تابیده به اندازه ۲ الی ۵ سانتیمتر داخل پوست نفوذ کرده و توسط سلول ها جذب می شوند. این فرآیند افزایش متابولیسم درون سلولی و بازسازی سلول ها را به دنبال دارد. در نتیجه علائمی چون درد، التهاب و تورم زانو به میزان چشمگیری کاهش می یابد.

  • استفاده از بریس یا زانو بند طبی
مطالعه مقاله:
تزریق ژل داخل مفصل زانو

گاهی اوقات ناپایداری زانو موجب بروز درد در این ناحیه می شود. در این شرایط استفاده از بریس یا زانوبند طبی برای کاهش درد بسیار مؤثر است. در مواردی نیز پوشیدن کفش طبی به کاهش درد زانو کمک می کند. زیرا کفش های نامناسب (خشک یا پاشنه بلند) نیروهای وارده به زانو را تغییر داده و موجب اعمال فشار نامناسب به این ناحیه می شوند.

  • تزریق مستقیم به زانو

امروزه بسیاری از افراد برای درمان زانو درد به تزریق مستقیم روی می آورند. متداول ترین مواد مورد استفاده در این روش، کورتیکواستروئید، هیالورونیک اسید و پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) هستند. تشخیص مناسب ترین ماده جهت تزریق برعهده متخصص ارتوپد قرار دارد. کورتیکواستروئیدها معمولاً زمانی مورد استفاده قرار می گیرند که مسکن های خوراکی روی علائم بیمار تأثیری نداشته باشد. مواردی چون PRP و یا هیالورونیک اسید نیز به با بازسازی سلول های آسیب دیده زانو علائمی چون درد، التهاب، تورم و سفتی را کاهش می دهند.

  • کاهش وزن

در افراد چاق یا دارای اضافه وزن، درد زانو بسیار شایع است. زیرا فشار بیشتری به زانو اعمال شده و آن را در معرض آسیب بیشتری قرار می دهد. علاوه بر این مواد التهابی بیشتری در زانوی افراد دارای اضافه وزن تولید شده و همین موضوع درد زانو را تشدید می کند. براساس مطالعات صورت گرفته، کاهش وزن به اندازه نیم کیلوگرم، فشار وارده به این بخش را حدود یک و نیم کیلوگرم کاهش می دهد. لازمه دستیابی به این امر رعایت دو فاکتور مهم تغذیه مناسب و فعالیت جسمانی کافی است.

  • سرما و گرما درمانی
مطالعه مقاله:
هزینه عمل رباط صلیبی

قرار دادن کمپرس سرد یا گرم در محل زانو برای درمان زانو درد و کاهش علائمی چون التهاب، قرمزی و کاهش دامنه حرکتی مؤثر عمل می کند. اگرچه تاثیر سرما درمانی در مدت زمان بیشتری نمایان می شود. اما آثار آن در طولانی مدت باقی می ماند. کمپرس گرم نیز زودتر اثر کرده و ماندگاری آن کمتر است. متخصص ارتوپد برحسب شرایط از سرما و گرما درمانی و یا ترکیب هر دو برای بهبود وضعیت بیماران بهره می گیرد.

  • رژیم دارویی

رژیم دارویی ارائه شده برای درمان زانو درد براساس عامل ایجاد کننده آن متفاوت است؛ به عنوان مثال افراد دچار آسیب خفیف تا متوسط در لایه غضروفی زانو به مصرف مکمل های غضروف ساز ملزم می شوند. افراد مبتلا به بیماری های آرتریت و … نیز برای کاهش درد باید از داروهای تضعیف یا تعدیل سیستم ایمنی استفاده کنند. ناگفته نماند که داروهای مسکن غیر استروئیدی معمولاً عضو ثابت رژیم دارویی ارائه شده به این بیماران هستند.

راه های غیرتهاجمی درمان زانو درد
راه های غیرتهاجمی درمان زانو درد

سخن پایانی
ما در این مقاله به بررسی متداول ترین روش ها برای درمان زانو درد پرداختیم. دارو درمانی، تمرینات ورزشی، اصلاح حرکات و کاهش وزن از جمله این روش ها به شمار می روند. به موارد عنوان شده می توان لیزر درمانی، کمپرس سرد و گرم و تزریق مستقیم مواد چون PRP و هیالورونیک اسید را نیز اضافه کرد. دکتر عباس بهراد متخصص ارتوپد و جراح زانو و لگن آماده خدمت رسانی به متقاضیان عزیز در رابطه با درمان درد زانو به روش غیرتهاجمی هستند. برای گرفتن نوبت ویزیت حضوری از طریق شماره های درج شده در سایت اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Phone