
علت آب آوردن زانو چیست؟
آب آوردن زانو به بیماری گفته میشود که در آن مایع بیش از اندازه در بین مفاصل زانو تجمع پیدا میکند. آب آوردن زانو در سنین پیری بسیار رایج است و در اکثر موارد افراد بالای ۵۰ سال آن را تجربه میکنند، اما در مواردی افرادی که در سنین جوانی نیز برخی از نکات را رعایت نکنند ممکن است به این بیماری دچار شوند. در این مقاله قصد داریم به برخی از علل آب آوردن زانو و مسائل دیگری در این باره بپردازیم، به همین دلیل برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این بیماری با ما همراه باشید.
علت های آب آوردن زانو
در اکثر موارد با گرفتن نمونه از مایعات موجود در زانو به راحتی می توان متوجه شد که علت اصلی آب آوردن زانو چیست؛ اما به صورت کلی سه مورد می توانند بر این بیماری تاثیر گذار باشند و باعث ایجاد بیماری شوند:
1. وارد شدن آسیب به زانو: با برخورد زانو با مکانهای سفت و وارد شدن آسیب به زانو در اثر عوامل مختلف ممکن است زانو دچار آب آوردن بشود و فرد در هنگام راه رفتن دچار درد در قسمت زانو شود. در موارد پیشرفته تر فرد حتی در هنگام نشست و برخاست احساس درد در قسمت زانو خواهد داشت. پارگی رباط زانو، پارگی مینیسک زانو و شکستگی استخوان از جمله این موارد هستند.
2. ابتلا به بیماری زمینهای: برخی از بیماری ها می توانند زمینه را برای بیماری آب آوردن زانو فراهم کنند. برای مثال افرادی که به روماتیسم مفصلی یا آرتروز زانو مبتلا هستند، بیش از سایرین در معرض ابتلا به بیماری آب آوردن زانو قرار گرفته اند.
3. وارد کردن فشار بیش از حد به زانو: برخی از ورزش های سنگین می توانند با وارد کردن فشار بیش از حد بر زانو باعث آسیب به قسمت زانو و مفصل آن شوند و باعث آب آوردن زانو شوند. به همین دلیل است که متخصصان توصیه کردهاند که استفاده بیش از اندازه از پله محدود شود و در صورتی که راهی به جز استفاده از پله وجود نداشته باشد حتما باید موارد ایمنی در این خصوص در نظر گرفته شود تا زانوی فرد آب نیاورد.
علائم آب آوردن زانو
• یکی از مهم ترین علائم این بیماری تورم در مفاصل زانو است. این تورم به گونه ای است که به راحتی با چشم قابل مشاهده است و زمانی که زانوی که آورده است را با زانوی دیگر مقایسه میکنند، متوجه بزرگتر بودن زانوی آسیب دیده خواهند شد.
• در بعضی از موارد زانو دچار خشکی و بی حرکتی می شود و انعطاف پذیری خود را از دست می دهد، به گونه ای که دیگر امکان خم و راست کردن زانو وجود ندارد.
• در هنگام راه رفتن در قسمت زانو و اطراف آن درد شدید احساس می شود.
• در بعضی از موارد شدت بیماری به گونهای میشود که فرد دیگر نمیتواند روی زانو بایستد و زانو نمی تواند فشار وزن را تحمل کند.
• با شدت بیشتر بیماری فرد حتی کم کم نمی تواند روی پاهایش راه برود.

راه های تشخیص علت آب آوردن زانو
بعد از مراجعه به پزشک متخصص، پزشک ممکن است یکی از پنج روش زیر را برای تشخیص علت آب آوردن زانو به فرد پیشنهاد کند:
1. آزمایش خون: آزمایش خون به منظور بررسی میزان التهاب و عفونت در قسمت زانو برای فرد نوشته می شود. این آزمایش میتواند بیماری التهاب زانو و بیماری نقرس را تشخیص دهد.
2. رادیوگرافی: با عکس برداری رادیوگرافی مفاصل و استخوان ها به خوبی قابل مشاهده هستند و پزشک میتواند اگر علت آب اوردن زانو آرتروز زانو و یا ضایعه استخوانی دیگر باشد آن را تشخیص دهد
3. سونوگرافی: در بعضی از موارد، از روش فراصوت برای تشخیص آسیب به مفاصل استفاده می شود.
4. ام آر آی: در آخرین قدم برای تشخیص این بیماری استفاده از ام آر آی توصیه می شود. در این روش ساختارهای درونی زانو به خوبی بررسی میشوند و بیماری بررسی می شود.
روش های درمان آب آوردن زانو
روش های مختلف می توانند برای درمان آب آوردن زانو مناسب باشند. این روشهای درمانی توسط پزشک متخصص تشخیص داده شده و بهترین نوع روش درمانی برای فرد تجویز می گردد. البته بایستی دقت شود آب آوردن زانو یک علامت است و بایستی علت اصلی آب آوردن مشخص و درمان شود و فقط علامت درمانی نشود. برخی از روش های درمان آب آوردن زانو عبارتند از:
• استفاده از دارو: استفاده از داروهایی مانند داروهای مسکن میتواند درد حاصل از بیماری را کاهش دهد. به علاوه اگر این بیماری به دلیل عفونت در مفصل افراد رخ داده باشد اقدام اورژانسی نیاز دارد.
• بیرون کشیدن مایع مفصلی: در این روش در ابتدا زانو به خوبی ضدعفونی می شود و سپس با استفاده از سرنگ مایع بین مفصلی به بیرون کشیده می شود. آرتروسنتز یا بیرون کشیدن آب درون زانو وقتی انجام میشود که تجمع مایع بسیار زیاد باشد و این تجمع باعث باعث درد شدید برای بیمار باشد.
• تزریق کورتون: با تزریق کورتون به مفاصل زانو ورم آن کاهش پیدا خواهد کرد و این نتایج در افراد مختلف متفاوت هستند. به صورت کلی فردی که از این روش درمانی استفاده می کند در مدت زمان کوتاه شاهد خوابیدن ورم زانو و بهبود مفاصل می شود. البته در صورت وجود عفونت، تزریق کورتون غدغن است.
• استفاده از زانوبند طبی: اگر بیماری در مراحل اولیه قرار داشته باشد استفاده از زانوبند طبی به تنهایی می تواند باعث بهبود بیماری شود. در این روش کشیدگی بافت های زانو به حداقل می رسد و فرد توانایی بهتری برای راه رفتن پیدا می کند.

مراجعه به پزشک
در هنگام ابتلا به بیماری آب آوردن زانو مراجعه به پزشک در اسرع وقت می تواند به بهبود بیماری و طولانی نشدن روند درمان کمک فراوانی کند. دکتر عباس بهراد متخصص ارتوپد یکی از پزشکان ماهر در زمینه درمان بیماری آب آوردن زانو است که تمامی روشهای درمانی برای این بیماری را به خوبی می شناسد و با تشخیص های درست می تواند بیماری را درمان کند.