جدیدترین روش بازسازی رباط صلیبی قدامی زانو (ACL)، روش آرتروسکوپی است. هدف از جراحی رباط صلیبی قدامی زانو (ACL) باز گرداندن ثبات به زانو و بازگشتن بیمار به فعالیتهای ورزشی است آرتروسکوپی یک روش کم تهاجمی است. در این مقاله به سؤالات رایج در ارتباط جراحی رباط صلیبی قدامی زانو (ACL) و مراقبتهای بعد از عمل پاسخ میدهیم. در ادامه با ما همراه باشید.
عمل رباط صلیبی قدامی زانو
رباط صلیبی یکی از رباطهای اصلی زانو است. وظیفه اصلی رباط صلیبی قدامی زانو (ACL)، حفظ ثبات زانو است. طول این رباط 31 تا 35 میلی متر و قطر آن 7 تا 12 میلی متر است. پارگی رباط صلیبی یکی از رایجترین آسیبهای وارد شده هنگام ورزشهای پرتحرک مانند فوتبال است. بعضی مواقع، پارگی رباط صلیبی قدامی بدون جراحی و با روشهایی مانند فیزیوتراپی و دارو فقط قابلتحمل میشود ولی هیچگاه بدون جراحی خودبهخود ترمیم نمیشود و رباط صلیبی پاره شده با جراحی نیز قابل ترمیم نیست و جراحان نیز در تمام دنیا رباط پاره شده را با تاندون و یا رباط از بدن خود بیمار (اتوگرافت) یا بانک بافتهای بدن (آلوگرافت) و یا سنتتیک (مصنوعی) بازسازی میکنند یعنی جایگزین میکنند.
چه کسانی کاندید انجام عمل رباط صلیبی قدامی زانو هستند
در مواقعی که روشهای غیر جراحی باعث بهبود درد بیمار نشود، عمل جراحی روش مناسبی برای بهبود بیمار خواهد بود. با بررسی شرایط زیر، کاندید بودن بیمار برای انجام عمل جراحی رباط صلیبی قدامی زانو (ACL) بررسی میشود.
- سطح فعالیتهای روزانه هر فرد: سن، شغل بیمار و سطح نیاز به انجام فعالیتهای روانه در تصمیم گیری انجام جراحی تأثیرگذار است.
- انجام ورزشها و فعالیتهای ورزشی در حد حرفهای: افراد جوانی که قصد ادامه فعالیتهای ورزشی را دارند، برای بازسازی رباط صلیبی نیاز به عمل جراحی دارند. اما افراد مسنی که نیاز به انجام ورزش در سطح حرفهای ندارند، بدون انجام عمل جراحی هم میتوانند به زندگی خود ادامه دهند.
- بررسی آسیبهای احتمالی وارد شده به رباطهای دیگر: زمانی که آسیب وارد شده به پارگی رباط صلیبی همراه با آسیب به دیگر بافتهای زانو باشد، انجام عمل جراحی نتایج بهتری خواهد داشت.
مراقبتهای بعد از عمل رباط صلیبی قدامی زانو
مراقبتهای بعد از عمل، تأثیر بسیاری در بهبودی کامل بیمار دارد. رعایت منظم مراقبتهای بعد از عمل باعث افزایش روند بهبودی میشود. زمان بهبودی کامل بعد از عمل باتوجهبه شرایط بیمار در حدود 6 ماه تا یک سال است. در ادامه به بررسی مهمترین مراقبتهای بعد از عمل رباط صلیبی قدامی زانو (ACL) میپردازیم.
ویزیت منظم
در بسیاری از مواقع، پزشک بعد از انجام جراحی رباط صلیبی قدامی زانو (ACL)، زمان ویزیت برای بررسی شرایط و روند بهبودی تعیین میکند. در ویزیت بعد از عمل، پزشک وجود برخی از مشکلات احتمالی را بررسی میکند. همچنین دستورالعملهای در خصوص نگهداری از زانوی ترمیم شده برای بیمار ذکر میشود تا بهبودی کامل هر چه سریعتر حاصل شود؛ بنابراین مراجعه به پزشک در زمانهای تعیین شده از اهمیت بالایی برخوردار است.
فیزیوتراپی
یکی از مهمترین مراحل مراقبت بعدازاین عمل، انجام فیزیوتراپی به طور منظم است. فیزیوتراپی بعد از عمل باعث افزایش دامنه حرکت زانو و بهبودی سریع بیمار میشود. فیزیوتراپی باید توسط افراد مجرب صورت بگیرد. متخصص مربوطه ممکن است انجام برخی از حرکات ورزشی در خانه را برای بیمار توصیه کند.
مصرف منظم داروهای تجویز شده
داروهای تجویز شده توسط پزشک باید به طور کاملاً منظم مصرف شود. بیمار حتی در صورت بهبودی هم باید دوره داروهای تجویز شده را کامل کند.
استراحت و تغذیه
یکی از مواردی که به بهبودی بیمار کمک بسیاری میکند، استراحت کافی است. در دوره نقاهت، داشتن تغذیه مناسب بسیار دارای اهمیت است. بهتر است در این دوران بیشتر غذاهای پرکالری، لبنیات و سبزیجات استفاده شود.
پرهیز از داشتن فعالیت بیش از اندازه
بعد از عمل رباط صلیبی، بیمار نباید بیش از اندازه فعالیت داشته باشد. زیرا فعالیت غیرمعقول باعث آسیب بیشتر به بیمار میشود.
مراقبت از زخم
پانسمان بر روی زخم تا زمانی که پزشک اجازه دهد باید بروی زخم باقی بماند. پانسمان باید خشک و تمیز باشد و به طور مرتب تعویض شود. در هنگام رفتن به حمام، زخم باید پوشیده شود تا روی زخم خیس نشود.
قراردادن یخ بر روی محل عمل
برای کاهش درد و خونریزی احتمالی، بهتر است بر روی محل عمل یخ قرار داده شود.
کشیدن بخیه
دوهفته بعد از عمل، بخیههای محل زخم توسط پزشک کشیده میشوند.
استفاده از بریس
بعد از عمل باید پاها داخل بریس و بالاتر از سطح قلب قرار داده شوند.
انجام ورزش
تمرینات حرکتی تقویت زانو باید 24 ساعت بعد از عمل انجام بگیرد. برای این منظور باید بیمار ساق پا را بدون خم کردن زانو بالا نگه دارد. در هنگام انجام این حرکت بیمار نباید احساس درد کند.
استفاده از عصا
بیمار باید برای جلوگیری از افزایش فشار وارده بر روی زانوها از دو عصا استفاده کند. مدت استفاده از عصا به نظر پزشک مربوط است. ولی معمولاً یک ماه باید بیمار از عصا استفاده کند و سپس همه وزن خود را بر روی پای عمل شده قرار بدهد.
ورزشکاران بعد از یک سال میتواند به فعالیت ورزشی خود برگردند.
در صورت به وجود آمدن شرایط زیر بعد از عمل، بیمار باید سریعاً به پزشک مراجعه کند
- خونریزی بیش از اندازه محل عمل
- درد غیرقابلتحمل حتی با وجود مصرف مسکن
- تورم در ساق پا
- تیره شدن انگشتان و ساق پا به طور غیرطبیعی
- مشاهده قرمزی، درد و تورم در محل عمل
- داشتن تب بالای 38 درجه
بهترین دکتر عمل رباط صلیبی قدامی زانو در تهران کیست
یکی از سؤالات رایج در ارتباط با عمل رباط صلیبی قدامی زانو (ACL) این است که بهترین جراح رباط صلیبی قدامی زانو (ACL) در تهران کیست؟ با توجه به این که نتیجه عمل رباط صلیبی قدامی زانو (ACL) ارتباط مستقیمی با مهارت جراح دارد، این جراحی باید توسط جراح با تجربه در این حوزه انجام شود. شما در صورت داشتن هرگونه سؤال میتوانید به صورت حضوری به مطب دکتر عباس بهراد متخصص ارتوپدی، جراح زانو و لگن در تهران مراجعه کنید.