امروزه آسیب غضروف مفصل زانو به دلیل کار زیاد و مداوم، ورزش سنگین، وزن بالا، تغذیه نامناسب و … به اتفاقی رایج تبدیل شده است. البته سایر مفاصل بدن از قبیل مچ، آرنج، شانه و … نیز در معرض آسیب قرار دارند. مشکلات این چنینی باید در اسرع وقت مورد رسیدگی قرار گیرند. در غیر این صورت شدت آسیب افزایش یافته و به ناتوانی حرکتی فرد ختم می شود. پزشک متخصص برحسب میزان آسیب وارده از روش های مختلف درمانی برای مبتلایان بهره می گیرد که مصرف قرص های غضروف ساز یکی از آنها است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این روش درمانی ما را تا پایان مقاله همراهی کنید.
ادعای ترمیم غضروف های مفصلی تا چه اندازه درست است؟
بعضی محققان معتقدند که غضروف به دلیل نداشتن منابع خونی قابلیت ترمیم ندارد؛ اما افراد بسیاری با این نظریه مخالف هستند؛ زیرا تحقیقات جدید صورتگرفته نشان می دهد که نبود منابع خونی دلیل بر عدم ترمیم بافت غضروف نیست. غضروف به عنوان یکی از مهم ترین اعضای تشکیل دهنده مفاصل موجود در بدن معرفی می شود. وجود این بخش برای لغزش بهتر استخوان ها در کنار هم الزامی است. آسیب دیدگی غضروف، فرایند عنوان شده را تحت تأثیر قرار داده و حرکات استخوان ها را با مشکل روبرو می سازد.
پزشک متخصص در این شرایط برحسب میزان آسیب وارده به بافت غضروفی، روش های مختلف درمانی را مورد استفاده قرار می دهد. تمرینات فیزیوتراپی، دارو درمانی، تزریق مستقیم موادی چون اوزون، هیالورونیک اسید، سلولهای بنیادی و … از جمله این روش ها بشمار می روند. در موارد حاد نیز انجام جراحی ضرورت پیدا می کند. تجویز قرص های غضروف ساز یکی از روش های مکمل درمانی است که به کاهش درد و تورم مفصلی کمک می کند. از مزایای این قرص ها می توان به کاهش درد و افزایش انعطاف پذیری و دامنه حرکت مفاصل اشاره کرد.
چه افرادی به قرص های غضروف ساز نیاز پیدا می کنند؟
عوامل مختلفی کپسول مفصلی را تحت تأثیر قرار داده و لایه غضروفی را دچار آسیب می کند؛ اما در این بین افزایش سن و بیماری هایی نظیر آرتروز و آرتریت بیشتر مورد توجه قرار دارند.
بیماری آرتروز
فعالیت مداوم و سنگین مفاصل بدن خصوصاً زانو را فرسوده و لایه های غضروفی را دچار تخریب می کند. نتیجه زبرشدگی و ساییدگی لایه های غضروفی، لغزش دردناک و دشوار استخوان ها در کنار یکدیگر است. این عارضه بیش از همه افراد شاغل، سنگین وزن و ورزشکاران را تهدید می کند. البته با افزایش سن نیز بافت غضروفی دچار تحلیل و ضعف می شود. به همین دلیل بخش زیادی از افراد مبتلا به آرتروز را قشر سالمندان تشیل می دهند. التهاب و تورم، کاهش دامنه حرکتی و بی ثباتی مفصل از علائم گزارش شده در آرتروز هستند. گاهی اوقات پزشک متخصص از قرص های غضروف ساز برای کاهش درد و التهاب در مبتلایان استفاده می کند.
بیماری آرتریت روماتوئید
آرتریت روماتوئید یا رماتیسم مفصلی یکی از انواع بیماری های خودایمنی به شمار می رود. در این عارضه سیستم ایمنی به اشتباه آنتی بادی بر علیه بافت های سالم بدن تولید می کند. درنتیجه مفاصل مورد هجوم و آسیب قرار گرفته و مشکلاتی چون التهاب، تورم، خشکی، سفتی، تغییر شکل، احساس داغی و قرمزی مفصل بروز می یابد. به این موارد می توان کاهش وزن، کم اشتهایی، سردرد و احساس خستگی شدید را نیز اضافه کرد. غضروف زانو، مچ دست، آرنج و قوزک پا از بخش های تحت آسیب در آرتریت هستند. در این شرایط مصرف داروهای تعدیل یا تضعیف کننده سیستم ایمنی برای بهبود مبتلا به آرتریت ضرورت دارد. علاوه بر این پزشک متخصص در صورت تخریب غضروف مفصل، مصرف قرص های غضروف ساز را تجویز می کند.
موارد منع مصرف قرص غضروف ساز
بعضی گروه ها باید قرص های غضروف ساز را زیر نظر پزشک متخصص مصرف کنند. زنان باردار و شیرده و مبتلایان به دیابت از جمله این گروه ها به شمار می روند. همچنین افراد دچار حساسیت به غذاهای دریایی باید پیش از مصرف این قرص با پزشک مشورت کنند. لازم به ذکر است که بعضی محتویات قرص های مذکور با داروهایی نظیر رقیق کننده های خون تداخل دارند. این موضوع اهمیت مصرف قرص زیر نظر پزشک را نشان می دهد.
ترکیب قرص های غضروف ساز چیست؟
مواد مختلفی به فرایند بازسازی غضروف کمک میکنند که اسیدآمینه لیزین (Lysine) یکی از آنها است. بدن قادر به ساخت این اسیدآمینه نبوده و باید نیاز بدن از طریق تغذیه یا مکمل های دارویی برطرف شود. وجود اسیدآمینه موردنظر برای کلاژن سازی و جذب کلسیم ضرورت دارد. کمبود لیزین سرعت رشد بافت های آسیب دیده غضروفی را کاهش می دهد. میزان نیاز بدن به این اسیدآمینه روزانه ۱۲ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن است و این مقدار باید از طریق تغذیه جبران شود. از جمله مواد غذایی حاوی لیزین می توان به حبوبات، روغن ماهی، گوشت قرمز، سویا، مخمر آب جو و میوه خشک اشاره کرد. اکثر قرص های غضروف ساز حاوی این ماده برای ترمیم مفصل بیماران هستند.
گلوکزامین، کندرویتین و متیل سولفونیل متان از دیگر ترکیبات قرص های غضروف ساز هستند. گلوکزامین بیشتر برای ترمیم غضروف و کاهش درد حاصل از آن کاربرد دارد. همچنین این ماده در تولید ماده سینوویال (روانکننده مفصل) مؤثر است. کندرویتین نیز موجب تقویت کلاژن سازی و استحکام هرچه بیشتر بافت غضروفی می شود. متیل سلوفونیل متان به عنوان یکی از منابع اصلی گوگرد نقش ضد درد و ضد التهاب دارد.
نحوه استفاده و قیمت قرص های غضروف ساز
در رابطه با قرص غضروف ساز محصولات متعددی از شرکت های مختلف در بازار موجود است. برحسب برند، میزان مصرف قرص ها تفاوت دارد؛ اما به طورکل باید روزانه 2 تا 3 عدد همراه با غذا میل شود. اثربخشی قرص ها یکباره نیست. بلکه باید حداقل یک ماه مصرف شود. قیمت قرص های غضروف ساز نیز ثابت نبوده و به برند مربوطه و محتویات آن وابسته است. البته نمونه های وارداتی به دلیل بالا بودن نرخ ارز از قیمت بالاتری نسبت به نمونه های داخلی برخوردار هستند.
نکته
به منظور دستیابی به بهترین نتیجه از مصرف قرص های غضروف ساز اصلاح سبک زندگی از اهمیت بسیاری برخوردار است. کنترل وزن، داشتن تحرک کافی، ورزش کردن، کاهش استرس و اصلاح سبک نشستن و برخاستن در رابطه با این موضوع اهمیت دارد. اصلاح رژیم غذایی نیز حائز اهمیت است؛ به عنوان مثال گنجاندن مواد زیر در رژیم غذایی روزانه پیشنهاد می شود:
- زردچوبه؛ دارای خاصیت ضد التهابی
- ماهی آب سرد؛ دارای خاصیت ضد درد و ضد التهاب
- مغزی جات و دانه های روغنی؛ دارای خاصیت ضد درد و ضد التهاب
- سبزیهای تیره رنگ و میوه های قرمز و نارنجی مثل اسفناج، هویج، گیلاس، پرتقال و …
- مواد غذایی حاوی گوگرد مثل تخم مرغ، سیر، پیاز و … دارای خاصیت ترمیمی و ضد درد
سخن پایانی
ما در این مقاله به بررسی یکی از روش های مکمل درمانی برای بیماران مبتلا به مشکلات مفصلی تحت عنوان قرص های غضروف ساز پرداختیم. با افزایش سن، لایه های غضروفی موجود در مفاصل فرسوده شده و حرکت استخوان ها در کنار هم را با مشکل روبرو می کند. تخریب غضروف مفصلی در سالمندان و افراد مبتلا به آرتروز و آرتریت نیز به وفور مشاهده می شود. پزشک متخصص در کنار روش های درمانی اصلی از قبیل دارودرمانی، جراحی و فیزیوتراپی از این قرص ها برای ترمیم بافت غضروفی بهره می گیرد. شما عزیزان می توانید به منظور بررسی شرایط خود جهت استفاده از این قرص ها به مطب دکتر عباس بهراد متخصص ارتوپد و جراح زانو و لگن در تهران مراجعه نمایید.
مرسی کامل و مفید بود
ممنون عالی و مثبت بود
ممنون.پاسخ سوالم درتوضیحات شمابود
خوب بود 😍
سلام من مدنی مصرف کردم خیلی عالی بود
ایا قرص های غضروف ساز به در رفتگی مکرر شانه کمکی میکند…؟